Om Alpackan

20190629 153955 scaled

Alpackan kan spotta som en lama. Det händer dock mycket sällan gentemot människor. Den spottar mest i stressade situationer mot andra alpackor. Spottet kommer från magen. För en alpacka, som har spottat, känns det därför obehagligt med rester av maginnehållet som droppar från munnen.

Alpackans historia

Alpackan härstammar från Anderna i Sydamerika som Peru, Chile och Bolivia. Då lever den i flockar på höjder upp till 5000 m. Den är ett kameldjur som är besläktat med laman och guanacon. Alpackans närmaste släkting är den nästan utrotade och vildlevande vikunjan.

Alpackan domesticerades redan för 5 -6000 år sedan. Under Inkarikets tid avlade man alpackan för dess fina ull. Uppfödning av alpackan hade sin höjdpunkt under 12-1300-talet.

När spanjorerna på 1500-talet invaderade Peru slaktade de nästan alla alpackor därför att alpackorna konkurrerade med deras medförda merinofår. Ett fåtal överlevde tack vare att människor tog med sina alpackor, när de flydde upp till höglandet. Så blev det en naturliga urval av det extrema klimatet som är anledningen att alpackan är ett så frisk och motståndskraftigt djur.

Levnadssätt

Alpackan lever 20-25 år och ett vuxet djur väger 50-80 kilo. Den är partåig med mjuka trampdynor, som är mycket skonsamma mot vegetationen, samt två klor. Klorna måste klippas flera gånger per år.

levnadssatt flock

På spanska talar man om hembra (sto), macho (hingst) och cria (föl).

Alpackan är ett utpräglat flockdjur och bör inte leva utan andra alpackor. De äter gräs, hö och lite pellets med mineraler och vitaminer. Naturligtvis behöver alpackor alltid ha tillgång till rent och frisk vatten.
Under vinterhalvåret behöver de extra A-vitamin på grund av ljusbrist. En gång om året rekommenderas att vaccinera mot clostridium som är bakterier där stelkramp ingår.

Alpackor är inga äkta idisslare ( äkta idisslare har fyra separata magar ). De har endast en stor tredelat mage med olika funktioner. Viktigast är bra grovfoder som sedan kan brytas ner till näring och energi av mikroorganismer och bakterier.

  • En alpacka har tänder i underkäken och en platta i överkäken. Mjölktänder tappas vid 2-3 års åldern.
  • Hingstar får vid 3-4 års ålder sina kamptänder. En på varje sida i underkäken och två på varje sidan i overkäken. Den kan vara farliga vapen om hingsten slåss med andra hingstar.
    Alpackor har även molarer i över- och underkäken.
  • Därför att den har en delad överläpp kan den välja ut små och välsmakande växter.

Parning och Dräktighet

  • Alpackor har inga speciella brunsttider. Ägglossningen utlösas endast av parning.
  • Den är dräktig i 320-380 dagar.
  • Alpackaston föder oftast ett föl ”cria”. Fölen ammas 6-8 månader och blir könsmogna vid 12-24 månaders ålder.
fol

Alpackahållning

Alpackan finns i 22 basfärger och drygt 250 nyanser som olika vit, svart, grå, brun, rosagrå- nyanser. Många är flerfärgade.

Alpackan är lämplig som ullproducent, för avel, som gräsklippare eller som hobby-djur. Den kan också användas som terapi-djur. Den är lugn, intelligent och ett väldigt nyfiket djur.

Av alpackans päls får man en mycket användbar ull. Den är nästan fri från lanolin och många människor som är allergiska mot fårull är det inte mot alpackaull. Ullen kallas fleece eller fibre.
Varje vår måste man klippa pälsen på en Huacaya. Suri-alpackor klipper man varje eller vartannat år.

Huacaya- och Surialpackas

huacayaalpaka scaled
Våra Huacayaalpackor Nahuel, Like Dreamers Do och Taste of Honey.
surialpaka inti scaled
Vår Surialpacka Kiran

Det finns två olika alpackatyper, Huacaya (90%) och Suri (10%). De skiljer sig från varandra i pälsens struktur och fiber. En Huacaya har mycket fin och tät ull. Den kallas crimp. En Suri har en ull som ser ut som långa, glänsande ”rasta-lockar”.